måndag 30 augusti 2010

Foreveryoung

Det är på barnen man ser att åren går sägs det. I dag fick vi ytterligare ett bevis på det i familjen - när röstsedlarna damp ner i postlådan. Där låg även ett till sonen. Oj, vad åren går....

söndag 29 augusti 2010

Finnmarksturen

Vi hade i alla fall tur med vädret .

Det blev en tung dag på sadeln igår. Efter 112 km skall man vara trött och det var jag också. Det var bara det att jag var trött redan efter 2 mil. Hade till och med tankar på att hoppa av. Riktigt riktig tungt gick det.

Så här i efterhand då jag studerat bilder från loppets inledning har jag kanske mig själv att skylla, till en del iaf. Jag öppnade kanske en aning för optimistiskt i de inledande backarna. Men då min strategi vara att försöka åka med i toppen i min klass och jag inte såg till dem när stigningarna började så jagade jag på lite extra i hopp om att komma ikapp.

Det visade sig att alla utom Thomas Sjögren låg efter mig i det läget. Jag hade alltså "jagat" förgäves.
Vid toppen på de första stigningarna på grusvägen kommer Ulf Spång förbi tillsamman med några åkare och jag går med i den gruppen. Jag får slita för att hänga med och innan Sunnansjö ser jag dem gliiida iväg. I det skedet kommer Jan Eriksson ikapp tillsamman med några åkare och jag åker med dem på asfalten efter Sunnansjö men jag tvingas släppa även dem så småningom. Motivationen sviktar nu.

Innan stigningarna upp mot Skattlösberg hittar jag lite motivation igen och lyckas få lite fart på påkarna. Det rullar på i ok tempo, dock merparten solo, fram till till strax efter Grängesberg. Där kommer nästa tunga period i loppet. Riktitg sakta gick det bitvis här. Helt ensam på grusväg - inte kul.
Vid korta stigpartiet över hygget innan Kåsen kastar jag en blick på klockan  och konstaterar att 5-timmarsgränsen är inom räckhåll. Det tänder en liten gnista och när jag lyckas gå ikapp och om en grupp i skogspartiet vid Östanbo stärktes självförtroendet ytterligare och jag rullade nöjd i mål på tiden 4.44.11 som 5:a i H50 (även Tomas Storm var före mig).

Lite blandade känslor så här efter loppet. Formen inte där jag vill vara och har varit tidigare i sommar, men jag är mycket nöjd med att ha klarat 5-timmarsgränsen med marginal och slagit personbästa med 23 minuter.

Bara att ta nya tag inför Bockstensturen på lördag.

torsdag 26 augusti 2010

Formlös

Ja så var känslan igår. Inget vidare utgångsläge inför Finnmarskturen på lördag. Lite synd för jag skulle gärna gjort ett alvarligt försök att komma en bit under 5 timmar innan det blir ny bansträckning. Men som känslan är nu får jag ta den som en uppladdnig inför de 2 återstående tävlingarna. Bockstensturen, som ser ut att kunna ske i betydligt varmare väderlek än Finnmarksturen, och SM som går 2 veckor efter BST.
Men man vet ju aldrig, kanske har man pangpangben på lördag...jag hoppas.
Ser framemot att rulla iväg till tonerna av "Trampa på".

måndag 23 augusti 2010

Blå himmel

Det är fint i Dalarna, men de visste nu ju redan.

Med Anders som vägvisare var vi 4 tappra som igår stack ut på ett distanspass. Förutom Anders var det Stefan Snell, Kim Anastasio och undertecknad. Efter en del snurrande i Falun på möjliga och omöjliga ställen styrde vi ut ur stan över Källviksbacken, förbi Vällgården där vi blev lite blöta om tassarna. Vidare förbi Mörtsjöbo, vid Nedre skog missade jag i korsningen och ledde truppen upp till P-Floyds hemmaarena. Här beslutade sig multisportaren Kim för att vika av hemmåt. Han hade tydligen en starttid på Lugnet lite senare. Vi som var kvar fick en fin stigning upp till Saxlindan. Turen gick vidare via smultronställen såsom Kolarboberget, Valshed, Rexbo, Kvarnberget, Solarvet, Sågmyra, Årboheden. En seg uppförsbacke vidare till Mickels, Kallesbacken, Andersbo, ner till Bjursen och upp till Attjärnbo, ner till Bjursås igen och vidare mot Falun över Långtjärnsberget och Haghed.

108 km och 1240hm fick vi hop - en bra genomkörare inför Finnmarsturen. Benen kändes ok och uppåttrenden håller i sig. Dock en bit kvar till känslan jag hade i början på juli. Men det går åt rätt håll.

Det har varit en toppenhelg som inleddes med "ForEverYoung"konsert i Gävle på fredagkvällen. Mycket nostalgi där vill jag lova. Alphaville gjorde det bästa framträdandet tycker jag. Sillfesten i bystugan på lördagkvällen var också en trevlig happening.  

lördag 7 augusti 2010

Nostalgidistans

Efter ett  - ja faktiskt bara ett - intervallpass tidigare i veckan stod det distans på schemat idag. Anders ville åka 4½-5 timmar och Stefan Snell villa ha ett distanspass innan Cykelvasan. Så vi var tre tappra som gav oss iväg. Anders är den av oss som oftast har idéer om färdväg men till idag hade jag tänkt ut en tur. Det är det som är bakgrunden till rubriken.
År 2005 på hösten bjöd Öijer in till MTB-tur där han visade fina stigavsnitt. Jag har sedan dess tänkt att jag skulle köra den turen igen då det verkligen fanns en del pärlor värda att köras igen.
Idag - 5 år senare - blev det alltså av. Lite nostalgi alltså. För er som känner till omgivningarna så gick turen förbi dessa hållpunkter ;Kårarvet-Kunterberget-Nybo-Källslätten-Nedre Skog-Saxlindan-Valshed-Kvarberg-Solarvet-Tällberg-Lustebo-Uggelåsen-Grycksbo.
Vid Uggelåsen ovanför Lustebo hade man sabboterat stigen med att göra ett hygge så vi fick ta skogsbilvägen upp mot riksvägen istället. Vid Grycksbo svängde vi upp mot Hadhed-Österå.

Riktigt fint väder och trevligt sällskap gjorde det till en härlig tur. Nästan 8 mil med mycket stig fick vi hop och vi blev ute i 4:40 med ca 4:15 effektiv rulltid. Benen kändes bra idag och det känns som formen är på väg uppåt igen efter en liten svacka efter Mörksuggejakten.

I värmen är det bäst att hålla koll på vätskenivån därför fylls vattenflaskorna vid Källslätten.

Anders o Stefan "in action".

fredag 6 augusti 2010

Besök i Velocopedverksta'n

Kim fixar växelwire. Vevpartiet är ett lån tills det "rätta" kommer.

Igår kväll hade jag besök i verksta'n. Kim kom med sin nya ram och vi byggde ihop en "ny" cykel till honom. Riktigt fin blev den. Kim hade oturen att köra sönder sin Trek-ram under SM-veckan men nu har det löst sig med en ny. En Specialized S-works Stumpjuper blev det nu - underbar finish de har på sina ramar. Fiffig lösning för wiredragning på undersidan av toppröret var en kul detalj. En trend är att wirefästena är anpassade för heldragna höljen. En bra tanke då det är i ändarna av höljet som skiten kommer in - så ju färre ändar man har desto mindre skit kommer in.

Jag hade tänkt hinna ut på en träningsrunda men tiden blev lite knapp. Direkt efter jobbet gjorde jag ett snabbt besök på YA Arena där Martin och Sebastian förevisade Madison på Velodromen. Det blev lite snack med Stefan Määtä på Sportlife också. Detta tillsammans med matlagningsbestyr och att Barbro kom hem från sitt besök hos sin mor gjorde att tiden rann iväg. Helt plötsligt stod Kim på gården och det var dags för cykelbygge. Det blev en kul stund i garaget med snack om ditt o datt - mycket roligare än ett jobbigt intervallpass. Det får bli dagens uppgift istället.

onsdag 4 augusti 2010

Lätta prylar

Lätt huvudbonad.

Många - ja de flesta jag känner och även jag själv - av de som håller på med cykel som "sin sport" är mer eller mindre viktfixerade. När det gäller prylar alltså. Det finns ju till och med speciella siter på nätet där vikter på olika komponenter och kompletta cyklar listas, kommenteras och jämförs.
Att uppgradera en cykel är också nästan alltid liktydigt med att "lätta", dvs ersätta aktuell del med lättare dito. Ibland blir även funktionen bättre, ibland inte. Ofta blir hållbarheten lidande.

Micke skrev tidigare i år om en ofta bortglömd del av det hela - nämligen den egna vikten. Den disskuteras inte lika ofta upplever jag, även att många är medvetna och kunniga vad gäller sin kost. Men kost och vikt är inte samma sak även om det finns en koppling :-). Men det klart det går snabbare om man är lättare och ändå är lika stark. Att gå ner något hekto/kilo är utan tvekan det billigaste sättet att lätta ekipaget och bli snabbare.

I senaste numret av Terrengsykkel tar man upp ett nytt "viktområde" - kläder. I artikeln (som jag inte hittat online) visar man att genom att välja rätt (lätt) så kan en XC-cyklist tjäna upp mot 500 gr. 500 gr  - ett halvt kilo! Det finns alltså all anledning att se över lycradräkten med tillbehör om man vill viktoptimera hela ekipaget.

Edit: "har man sagt a får man säga b", så här kommer bild på artikeln i den norska tidningen.

tisdag 3 augusti 2010

Back to basic

Klarade väl första dagen efter semestern så där igår. Lite för många mail i inkorgen och lite för fint väder för att det skulle kännas helt bekvämt tycker jag. Inte helt bekväm idag heller men det kommer väl. Skönt ändå att vara tillbaka och få lite struktur på dagarna :-)

Jag vilade helt från träning igår - tyckte jag förtjänade det helt enkelt. Idag blir det lite båltyrkeövningar.

Har beställt lite cykelrelaterade prylar från CRC idag - 2 enkla bromsskivor till vintercykel, lite gel och växelwirehölje kommer i paket. Biljetter till Forever Young 2010 i Gävle har jag också köpt, liksom lite mobiltelefontillbehör. Värsta shoppingrundan på fikarasten - bäst att hålla lite i plånboken nu...det är ju bara den 3:e...

Schumacher verkar lite mer ångerfull nu än direkt efter loppet i söndags. Mediaknep eller på riktigt är väl frågan. Personligen imponeras jag inte av honom längre. Han har gjort lite för många osportsliga manövrer i sin karriär för min smak. Tror inte han är speciellt nöjd med sina prestationer denna säsong. Rosberg har överträffat honom med råge.

söndag 1 augusti 2010

Cola & medvind...

Även en racer kan bli smutsig - jag trodde det bara var i MTB det blev så.

...samt draghjälp av Anders räddade mig idag från att bli kvar i något dike mellan Borlänge och Falun.
Kände redan när vi stack iväg - Anders o jag - att det skulle bli ett tungt pass. Men att jag skulle bli så helt utan kraft trodde jag inte. Ett tag mellan Djura och Mellsta orkade jag inte ens hålla Anders hjul, oj oj oj vad tom på energi jag var.

I Kvarnsveden stannade vi och köpte Coca-Cola och Plopp. Det satt fint! Av med regnjackan och upp på cykeln igen. Tack vare energikicken och lite medvind lyckades jag ta mig hem. Kände mig riktig pigg sista biten hem, men det var nog bara en hägring eller så.

Turen gick ut gamla Leksandsvägen till Smedsbo-Rexbo-Insjön-Häradsbygden-Djura-Djurås-Repbäcken-Kvarnsveden-Smesbo-hemåt. 12 mil blev turen och vi var ute 4:25 med 4:09 timmar effektiv cykeltid. När vi närmade oss Insjön kom regnet och temperaturen sjönk. Jag var tacksam att jag hade regnjacka att dra på för att hålla lite värme. Värre var det för Anders i bara cykeltröja. Han försökte motverka kylan med att öka farten och det gick ju så där med mig i släptåg...

Innan jag var hemma i Österå så tittatde solen nästan fram så slutet gott allting gott som det heter. Ett bra distanspass helt enkelt.