måndag 29 augusti 2011

Måndag

Gårdagen ägnades åt något så osexigt som kursförberedelser. Ja alltså, jag skall inte hålla någon kurs, jag skall vara elev. Som 60-talist är man ju uppfostrad att se till att vara förberedd in för lektionerna.
Så jag har tidigare i sommar installerat upp egen labmiljö, med 3-4 Windows 2008-servrar och Windows7klient för att i denna på förhand gå igenom kursmaterialet. Plöjde igenom det sista igår.
Jag skall bli häxmästare på samarbets/webplattformen Sharepoint 2010 är det tänkt. Få se hur det blir med det...Ni vet: "lära gamla hundar att sitta".....

Ikväll har benen fått massage för att påskynda återhämtning/uppladdning. Bockstensturen står för dörren på lördag. Säsongsfinal? Ja kanske, eller så kör jag HammarbyHill också.

söndag 28 augusti 2011

Finnmarksturen

Halvvägs - gubben på väg uppför Högberget. Foto: jronbike

Ja men då var det gjort! Finnmarksturen  - tillika Långlopps SM. Med ny bansträckning och allt!

Ansluter mig å det allra starkaste till den skara som i sina bloggar och andra publika klotterplank hyllar den nya banan. Omväxlande snabba lättåkta stigar kryddat med några mer tekniska avsnitt och en portion höjdmeter - där har ni ingredienserna till en bra långloppsbana!

Jag åkte banan förra söndagen så sträckningen var känd. Min taktik var att försöka öppna så starkt jag bara kunde/tordes i den inledande stigningen för att på det sättet komma med i bra grupper under första loopen in till varvning. På det sättet hoppades jag kunna åka snabbt men ändå spara lite på krafterna inför lopp 2 som jag visste var betydligt tuffare. Det lyckade nästan...Fick släppa iväg en grupp på cykelbanan in mot Ludvika och passade då på att en gel extra och lite dricka innan nästa grupp kom och jag fick lite hjälp.

I de första av backarna på loop 2 försökte jag hålla farten uppe men se till att inte gå på rött. Som sagt jag visste vad so väntade. Fick en ny flaska i Hagge och laddade lite mentalt inför de 3 tuffa stigningarna som väntade den kommande milen. Plockade många i de 2 första backarna vilket naturligtvis stärker. Gäller bara att inte förivra sig i sådana lägen då energin kan ta slut VÄLDIGT plötsligt om man inte tänker sig för samt ser till att fylla på med energi.

Kom i mål på 3 timmar och - skulle det visa sig ynka 9 sekunder från brons. Lite surt så här efteråt då det borde varit möjligt att köra in dem om jag vetat om det.
Dock såg jag, eller noterade i alla fall, aldrig bronsåkaren framför mig i slutet av loppet. Så 9 sekunder är trots allt en bra bit i meter räknat och jag är nöjd med ett bra formbesked så här i slutet av säsongen.

Nu är det bara att ladda om inför avslutande loppet i cupen - Bockstensturen kommande lördag.

tisdag 23 augusti 2011

Pusslet

Lite dåligt med uppdateringar här på senare tid. Omställningen från semester - med hur mycket tid som helt till vad man vill - till pusslet med heltidsarbete, skolstarter, skjutsningen, hämtningar, fasta tider, träning har satt sina spår i detta forum, eller inte, snarare.
Nåja nu är jag väl i takt med tiden igen....Veckorna har rullat på med träning ungefär enligt plan--intervall, distans, vila...ja ni kan det här nu. Har kört både ett spiningpass på F&S och några pass på Monarken hemma då vädret visat sig från sin sämre sida.

Man blir snabbt bortskämde med sol och värme och drar sig för att sticka ut i regn och rusk. Men det är väl bara att vänja sig med lägre temperatur och sämre väder---hösten kommer allt närmare.

Jag körde igenom den nya Finnmarksturenbanan i söndags. Vi var ett 10-tal cyklister som fick guidning runt banan av en av banläggarna - Peter Almlöf. De har lyckats få till en bana som innehåller lite av allt; snabba stigar, lite mer tekniska stigar, uppförsbackar och utförslöpor. Men framförallt är den omväxlande och underhållande. Inga oändliga partier av nått. Regntålig bana med få blöthål. Riktigt bra.

Formen och motivationen har kännts bra ett tag så jag ser fram emot lördag. Hoppas på sol :-).

söndag 7 augusti 2011

Regn

Perfekt vilodagsväder....idag, cykeltvätt och surfning har varit dagens aktiviteter...Kollade MTB-EM via webben också lite, bara tider men lite spännande iaf.
Imorgon är det arbetsdag igen efter 4 veckors semester. Ångest? Nej då!

Efter regn kommer sol

Lite tveksam var jag till om vädret skulle spricka upp igår speciellt som det vid 12tiden bara öste ner. Men sedan kom solen och jag fick ett fint pass med min trogne vapendragare denna sommar. Vi åkte mest välkända stråk i stan i nästan en timme innan vi tog sikte på Gruvriset och skogsvägarna söder/väster om Stora Vällan. Vi avrundade med lite stigar vid Kårarvet/Vimmelmora och jag var hemma igen efter dryga 3 timmar.

Jag satte ändå på ett reglage till bakdämparen. Tänkte att jag på det sättet kunde nyttja den bättre genom att ha den lite följsammare/mjukare i skogen och låsa den på grusväg. En lyckad setup visade dagens pass. Det blir lite mer att pilla med med alla reglage. Kan nog funka på långlopp där växlingarna mellan olika underlag och tempot ändå är rätt lungt jämfört med XC.
Tror Scott har ett kombireglage där man kan sköta både fram och bakdämpare i ett reglage. Ett sådant skall jag försöka lägga vantarna på om jag väljer att behålla nuvarande setup.

fredag 5 augusti 2011

Mek

Har klippt bort den gula etiketten om ni undrar :-)

På passet igår tappade jag lite verktyg i skogen....
Så idag blev det till att införskaffa lite nytt. Den kedjebrytare jag har förtroende för -  ParkTool CT-5 - fanns inte hemma så den får jag på onsdag. Men ett nytt multiverktyg hittade jag  - Blackburn Toolmanator 1. En liten kamrat - få se om den fungerar i praktiken också...Men lätt och liten i fickan är den i alla fall.

Jag har passat på att byta bakdämpare på min cykel idag - vilodag som det är. DT Swiss - verkar lovande.
Jag vill ju ha bakdämparen rätt hård och denna verkar klara jobbet. Vetetusan om jag ens behöver något remotelockoutreglage när jag har den så pass hård. Rullade bara lite på gården men några längre pass får väl utvisa hur det blir med reglage och om den blir kvar på cykeln. Men den är helt klart bättre än den Fox RP23  jag fick sätta på då RockShox Monarchdämparen tackat för sig.

torsdag 4 augusti 2011

Max 4 timmar

Min träningskompis - Anders.

Ja, så svarade Anders när jag frågade hur länge han ville köra idag. Det sprack med 47 minuter. Jag är inte lika rutinerad som Anders när det gäller att bedömma längd och tid. Så vi blev ute nästan 5 timmar idag. Lite nya stigar fick vi också testa bl.a. i trakterna av Solarvet. Se bilden nedan.

Man kan ju kosta på sig att svänga in på den där vägen eller stigen man sett på dessa lite längre pass. Det är ju just längden/tiden man är ute efter så det spelar inte så stor roll om man skulle råka få vända.
Annat är det ju om man har tid att passa eller har bestämt sig för ett visst upplägg inför passet. Då kör jag hellre gamla beprövade sträckningar, på det sättet kan man ju dessutom få en hint om det går framåt i träningen.

För er som är geografiskt intreserade gick turen ungefär så här;
Kårarvet-Kunterberget-Nybo-Källslätten-Grälviken-Nedre Skog-Saxlindan-Kvasselbo-Valshed-Sätertäkten-Solarvet-Sågmyra-Hyttkvarn-Slättberg-Måtanbergshyttan-Almbergsbodarna-Fjällgrycksbo-Bjusrsås-Haghed-Österå. Ca 11 mil fick jag på klockan.

Vi kom från andra hållet men stigen vi upptäkte var tydligt o fint skyltad.

Första halvan fram till Solarvet var tuffare med en hel del höjdmeter och singeltrack/gamla körvägar medans den andra halvan var snällare med mest grusväg.

Efter 3 träningsdagar på raken med totalt nära 13 timmar och 31 mil blir det vila imorgon.
Skall passa på och byta bakdämpare på min Trek TopFuel. Skall ta och testa en DT Swiss XR Carbon.

onsdag 3 augusti 2011

Racer

Efter gårdagens MTB-distans valde jag idag en ren racer. Har faktiskt inte tvättat MTBn ännnu. Lite av en slarver på gamla dar ;-)
Inte så pigga ben idag inledningsvis men efter 1 timme lossnade det. Men dog igen efter ytterligare en. Hade tänkt åka längre men med orkeslösa ben utan sällskap och hotande åskmoln så valde jag att runda av efter 2½ timme med snittet precis på skamgränsen  - 30 km/h och snittpulsen på behagliga 130 slag/min.
Hoppas på ett längre distanspass på MTB  imorgon igen.

Ser för övrigt ut som det äntligen - näst sista dagen av semestern  - blir semester på riktigt. Tomt hus - bara jag hemma i några dagar från imorgon. Då ska jag rå om mig själv riktigt mycket.

Edit: Såja nu är MTBn ren o fin igen....;-)

tisdag 2 augusti 2011

Linnés väg



Dalkarlsvägen, Linnévägen eller Linnés väg. Ja kärt barn har många namn.
Stigfinnaren Anders har pratat om att vi skulle cykla denna led någon gång och idag gjorde vi slag i saken.



Vi körde ett fint pass på 12 mil (jag fick det på min mätare, Anders fick ytterligare kilometrar eftersom han hämtade upp mig i Österå på utvägen från stan).
Rundan gick först mot Övre Gärdsjö via Haghed-Bjursås-Fjällgrycksbo. I Övre Gärdsjö körde vi sedan Mörksuggebanan baklänges till Vidablick.

Välkända vägar vid Övre Gärdsjö.


Som vanligt lite blött i skogen vid Hedsåsen.

Efter Vidablick körde vi vidare på löparspåren upp mot Söderås där så äntligen denna omtalade Linnés väg började. Den bestod av allt från fin grusväg till oröjd ledningsgata.

Riktigt fin stig här.

Dålig röjning!


Vi passerade "Kungstenen" med Gustaf III monogram och årtalet 1786. Enligt sägner skall Gustaf III ha rastat där. Men Gustaf III passerade aldrig Rällsjöberget på sin berömda Dalaresa, som dessutom skedde 1788. Jag tror istället att stenen är en minnessten för vägen.

Vackert i Dalarna.

Vid Bjursås avvek vi från leden och efter lite sightseeing i övre delarna av Bjursås tog vi vägen över Haghed hemåt.

Nöjda och lagom trötta efter 5½ timme i sadeln skildes våra vägar i Österå. Tack Anders för sällskap och guidning på detta minnesvärda distanspass.

måndag 1 augusti 2011

Engelbrektsturen

Igår gick Engelbrektsturen i ett sommarvarmt Norberg. Engelbrektsloppet är årets nykomling i LL-cupen. Jag börjar med gnäll. Tendensen vad gäller banor verkar gå mot tekniskt lätta. Av förklarliga skäl - enligt arrangörerna, som på detta sätt vill försöka locka fler till sporten. Ett gott uppsåt även om jag personligen tycker det är en lite tråkig tendens vad gäller banorna. Nåja nog om detta - jag hoppas banor som Långa Billingeracet, LidaLoop och Bockstensturen blir kvar i cupen som "motvikt".

Starten gick mitt i Norberg och sedan vidare norrut via cykelbanor och en gammal banvall. Det blev snabbt lite trångt då banvallen endast gav plats för 2 led av cyklister. Så de första kilometrarna blev ovanligt ryckiga pga inbromsningar och påföljande igångdrag. Små händelser i leden skapar direkt dominoeffekt.

Jag försökta hänga på Anders Lindahl men tvingades redan efter 4-5 km konstatera att han var starkare än jag och sakta men säkert gled han ifrån. När jag sedan kort därefter körde förbi Per Eriksson fick jag istället inrikta mig på att göra mitt "eget" race och se till att komma i bra sällskap. Det lyckades bra och jag åkte i en grupp på 10-12 cyklister från ca 20 km in i loppet ända till 1 mil kvar. Samarbete fungerade bra och mil efter mil lades bakom oss.

Vid sista vätskekontrollen var jag rätt trött efter att ha tagit långa förningar i vår grupp. Så jag  lät gruppen glida iväg medan jag tog gel och dryck. Jag hoppades kunna ansluta i sista långa stigningen vid 70 km vilket jag också gjorde. Detta gav mersmak när jag dessutom kom ikapp Thomas Sjögren. Nu förstod jag att 4:e platsen var inom räckhåll. Låg lite avvaktande bakom honom i någon kilometer och passade på att inta mera näring. I en utförslöpa rullade jag sedan förbi honom och ökade sedan tempot i ett par korta stigningar. Fick bara med mig en Sundsvallscyklist i fartökningen och vi samarbetade bra den sista halvmilen in mot mål. Jag rullade i mål som nöjd 4:a, dock med en bra bit upp till 3:e platsen som just Anders Lindahl tog. Grattis till honom och de övriga på pallen; Atle och Benny.