onsdag 30 april 2014

Jungfruberget

Runt, runt, runt.

Hade tänkt veva inne på Monarken igår men Martin fick mig på bättre tankar. I sann far/son-anda rullade vi iväg mot Jungfruberget. En kort varvbana blev skådeplats för dagens intervaller. Med lagom försprång i intervallerna gällde det för mig att försöka hålla undan så länge som möjligt. Martin fick istället försöka jaga ikapp. Vi kämpade tappert och fick smaka på både mjölksyra och prologhosta.

När vi lugnat ner oss efter sista intervallen var det dags för del 2 i passet, teknikträning. Finns ju minst sagt förbättringspotential för min del på den fronten. Säkert inspirerad av helgens kursande - där Martin med flera från CRT instruerat ett 70 tal cyklister - ville väl Martin försöka få lite fason på farsgubben. Bunnyhopp på agendan - kul och lärorikt!

måndag 28 april 2014

Korthelg

Ja en vanlig 2-dagarshelg är inte mycket att hänga i julgranen. Nä, då är fina Påskhelger - föregångna av en veckas cyklande på Mallis, och kommande 1:majhelg bra mycket bättre. Eller hur?

Nåja i-landsproblem så klart. Lördag betydde denna helg bemärkelsedag för Barbro. Firades med presenter, sång och sedan fika på Café Skyttepaviljongen. Därefter blev det en spontantur till Insjön och ett besök på Lundhagsbutiken. Köpte en skön bomullsjacka som jag spanat in, den blir skön vår-sommar-höst.


Trevligt prat med Erika som oturligt bröt foten i höstas. Ännu inte bekymmersfri men vid gott mod.

Kom ut på cykel en sväng innan middag. Snurrade runt på lite stigar på Jungfruberget. Klarade "Stefans backe" utan fotisättning. Tyvärr inga vittnen så ingen kommer tro mig. Blir till att fixa det igen med sällskap :-)

Igår  - tidig morgon. Svängde de nyrakade över sängkanten vid 4:40 för att kolla in världscupen från Australien. Bara nollgradigt då vid femtiden. Frukost och lite tidningsläsning mellan loppen vid 7-tiden.

Lite småpyssel på förmiddagen, städning och vintercykeln fick lite kärlek.

Efter lunchtid hade väl temperaturen stigit så pass att en njutbar distansrunda skulle sitta fint. Tog lite yoghurt och sedan trampade jag iväg. Tänkte kolla in enduroslingan i Skog. Kom väl dit via Hemmingsbo och Källslätten bara för att finna den sönderkörd. Eller använd skulle väl de som farit fram där säga. Hur som helst inte längre särskilt farbar för oss utan motor mellan benen.
 
Körde väl igenom slingan även om den inte längre var lika kul som i höstas. Fortsatte sedan vidare mot Saxlindan-Sågdammen-Solarvet-Sågmyra-Grycksbo-Haghed. Blev en fin runda med vägg-känning. Skönt att nästan kunna vägga sig själv på en 3-timmarsrunda en fin vårdag. Att det var nästan 10 timmar sedan jag åt frukost när jag kom hem var säkert bidragande. Lite yoghurt före avfärd och 2 flaskor vatten var det tydligen inte mycket näring i. Var så där skönt trött resten av dagen. Behöver jag säga att det blev tidigt i säng?

Sovmorgon idag fram till kl 6 - på en måndag -  kändes ju som lyx.

Några foton från igår;


På väg mot Källslätten - notera färgmatchningen cykel, hjul - cykelbyxa, viktigt.

Vi blir bara mer o mer kompis för varje tur #Epic

Enduro, utan motor

Lite utsikt över skogarna

Finfint här uppe vid Skvasselbo

fredag 25 april 2014

Nya försök till snabbcykling

Att vara utanför komfortzonen är ju som bekant det som utmanar både sinne och kropp. Igår var det kroppens tur. 20-minutare stod det i SMS-inbjudan från Stefan. Bra! Kul! Och fruktansvärt jobbigt.

Vi - Stefan, Niklas och jag - körde 3 heat om 3 varv, totalt knappa 7 km per heat. Stefan har knåpat ihop en riktigt tuff bana där det bjuds på både långa klättringar, teknisk stig och utförskörningar. Ett intensivt varv med få möjligheter till återhämtning, det gäller att ligga på hela tiden.

Tiderna hamnade på 17:45, 17:54, och 17:49 för min del. Nöjd med det då Stefan hade personbästa på 18:02 inför kvällen. Ett rekord som han putsade med halvminuten under kvällen. Vi skrapade alltså ihop dryga 50 minuter högpuls- och fartträning - bra det.

Intressant det här med att jaga en lite snabbare åkare - man ser tydligt var man tappar tid och fokus under heatet blir så klart att förbättra sig just på de avsnitten på banan. I mitt fall handlar det om utförskörningar  - att försöka tappa mindre och mindre tid när det går utför ;-)
Lyckades faktiskt med det då maxfarten ökade från 42 i första heatet till 44 km/h i det avslutande heatet. Det var också på det sista heatet som jag var närmast Stefan i mål. Bra trend! Finns litet hopp om att få fart på benen denna sommar också även om det är en bit kvar till det klipp jag hade i slutet av förra sommaren. Men med fokus på korta, hårda pass framöver så kanske....

Hursom, kul var det, tack för en kul och bra stund!

onsdag 23 april 2014

Ut i skogen

Efter hemkomsten från Mallorca så har det uteslutande varit cykling i skogen på schemat. Måste få upp skogsvanan lite innan det är dags för Billingeracet. Röda slingan på Lugnet är väl bara så bra det kan bli. Innehåller allt - höjdmeter, teknik och högfartscykling.

Efter någon dags vila, med känningar i halsen - som som tur var inte blev något mer - var det dags igen igår. Intervaller på finfin Falustig  - som för övrigt körs åt andra hållet på Långa Lugnet - var skådeplatsen. Med snabbingarna Stefan och Niklas finns ingen chans att maska - bara att bita i. Att det är bra att köra intervaller tillsammans fick vi kvitto på, då Stefan tog "personbästa" i uppmätt puls.
93% av maxpuls lyckades jag komma upp i. Eller om det är min nya maxpuls - kanske dags att revidera maxpulsen med tanke på att åldern stiger. Har faktiskt inte varit över 190 under hela vintern så möjligen ligger min maxpuls nu i regionen 188-189, snarare än 194 som jag kom upp i under förra vintern/våren. Eller så är det pannbenet som blivit  tunnare. Det smärtar ju som bekant att ta i ordentligt.

Vi rundade av med att gubbsprätta  - ta i allt det som går (utan att nå så hög fart) - i några korta branta backar innan vi rullade av på regementsvägarna. Premiär i korta byxor även om det var lite åt kyliga hållet när jag rullade hemåt.

Idag har jag postat iväg 3 par däck som annars skulle blivit liggande i garaget, och i morgon hittar en bakväxel sin nye ägare - pengarna får bli grundplåt till en ny hjälm tror jag. Eller om hjulrenoveringen slukar allt......denna prylsport....

fredag 18 april 2014

Home sweet home

!Hola. Gojjan vid baren har under veckan hälsat 1000tals gånger på alla gästerna!

Så där ja! Tänka vad en vecka går fort! Ännu fortare går den som bekant när man har kul.
En vecka på Mallorca bara försvann i ett nafs.
Resan ner gick bra - inga förseningar eller andra incidenter. Vi var framme på hotellet timmen efter midnatt på fredagen.
Cyklarna levererades till oss vid hotellet på utsatt tid och efter lite mekande med pedaler och sadlar rullade vi väg. Lugnt och fint ut på platten mot en fika i Petra. Första och enda regndropparna fick vi på oss när vi satt och fikade annars har det varit blå himmel.

Sedan har det väl rullat på om man säger. Oändliga variationsmöjligheter - framför allt på platten. Vi körde varannan dag berg och varannan dag platt. På det sättet fick alla i gänget sitt och benen lite återhämtning.

Veckan bjöd på de flesta "cykel-måsten" som ön bjuder - eller vad sägs om fika på torget i Petra, fika på torget i Soller, stigningarna uppför Sa Calobra, Puig Major och Lloc - den sista både från Pollencahållet och Selvahållet.
Vi hann även med en tur upp till klostret på Randa, kolla in båtarna i hamnen i Port Pollenca, och inte minst körde vi i förrgår den förmodligen vackraste turen på ön -  "Coast to Coast Classic" - som går från Andratx vid sydkusten till Port Pollenca vid kusten i nordost. Oerhört vackert efter kusten genom byarna med 14-km-klättringen upp till Puig Major som grädde på moset.

Ja, vi har inte legat på latsidan. Trevligt har det varit med många skratt och lite "psykningar" så klart. Bekvämt med "all inclusive" på hotellet, spa och massage för optimal återhämtning. Det har verkligen inte gått någon nöd på oss. Svajjigt eller obefintligt WiFi var väl enda minusposten - kanske. Rätt skönt med en nedkopplad vecka - faktiskt.

onsdag 9 april 2014

Snart så


Imorgon lyfter jag mot Mallorca för en veckas smalhjulingscykling tillsammans med både gamla vänner och  - i dagsläget för mig okända - förhoppningsvis nya vänner.
Vi är ett gäng på 9 personer som sticker från Skavsta imorgon, och till helgen fylls det på med ytterligare några stycken.
Skall bli hur kul som helst. Att det råder Aprilväder här hemma med snöfall idag ger ju bara extra grädde på moset då det väntar 20-gradig värme och sol där på ön.
Få se hur det är med inspirationen att blogga under tiden där nere. Erfarenhetsmässigt brukar tiden rinna iväg snabbt på eftermiddagarna och kvällarna och man vill ju inta vara asocial och fördjupa sig i padda, kamera och telefon när det finns så många att umgås med. Dessutom utlovar hotellets webbsida en fin SPA-avdelning och den måste vi ju utnyttja. Men nått inlägg skall jag väl bjuda på om inte annat en får jag fixa en sammanfattning när jag väl är hemma igen. Skall bli så gött att kunna cykla i kort-kort.
Ikväll blir det lite intervaller på Monarken och sista handen på packningen - blir fint det.

fredag 4 april 2014

Fredagsmys

Efter en trevlig dag på kontoret var det dags för lite cyklling. Intervaller på schemat - i dag i sällskap av Stefan Snell. Kul! Jobbigt! Bra med sparring! 5*5 minuter på knölig Falustig med 50 höjdmeter i varje intervall tar ju rätt bra - på både ben och lungor. Efter intervallerna lite snurr på stigarna. Underbart soligt väder, men lite kyligt. -6 i morse och kanske lika många på plussidan när vi cyklade.

I Bahrain har F1bilarna snurrat lite på de första 2 träningarna inför helgens race. Ser ut att bli en Mercedesdominerad helg igen. Hamilton satte bästa tid 0,3 sekunder före teamkompisen Rosberg och hela 1,03 sekunder före 3:an Alonso. Fortfarande verkar Ricciardo trivas bättre i årets RedBull-bil än vad Vettel gör. 4:e resp 7:e tid har de. En träning till innan det är dags för kvalet i morgon.

Nu blir det fredagsmys del 2 - TVsoffan med Let's dance, Welcome to Sweden och Mord i paradiset. Sen kommer John Blund.

onsdag 2 april 2014

Den andra dan

Körde hardtail idag på intervallerna

Hemmasjön Varpan från toppen av Jungfruberget

Den andra dagen i april har varit en sådan där bra dag. Lagom pyssel på jobbet. Sol. O lite motionerande på eftermiddagen. Efter två dagar med vila och allmänt välmående var det dags att få fart på kroppen igen. Planen var att åka bort till Rottneby för att köra mina 5-minutare. Men när jag kom ut och börjat rulla in mot stan så kände jag att det var kallare än jag trott och jag insåg att jag bara skulle frysa mer och mer  om jag inte höjde intensiteten snart. Så jag svängde in på Jungruberget och klämde 1,5-minutare. Igen. Men med klart bättre känsla i benen denna gång. Stabila tider genom alla intervaller. Efter intervallerna cyklade jag ner lite runt berget lite innan jag åkte hemåt. Dryga timmen - kort och effektivt. Lite bålstyrkeövningar innan det var dags att hjälpa Barbro fixa lite middag. Så nu sitter jag här så där belåten och nöjd igen.

En helt annan sak:
Som jämtlänning har man ju upplevt vintrar med snö. Tycker det är väl mycket gnäll från "sörlänningarna" så fort det snöat några centimeter. Till och med folket och snöröjarna här i Dalarna verkar ha kommit av sig.

Så jag vill visa er hur det ser ut när man skottar fram vägen över fjället fram på vårkanten i Jämtland. Här snackar vi snödjup. Filmen från 2012 och det är inte mindre snö i år - snarare tvärt om. Det är många år sedan nu, men jag har åkt där dagarna efter öppnandet - det är en mäktig känsla.

tisdag 1 april 2014

Tisdag

Betyder massage. I alla fall den här tisdagen. Den enda sportrelaterade aktiviteten för min del idag. Välbehövligt då mina ben mest känts som telefonstolpar på sistone. Hoppas ett par dagars vila och denna omvårdnad skall ge bättre känsla.

Var in på kontoret idag - måste ju socialisera lite ibland. Strul med inpasseringssystemet vid 7:20 trodde man ju var ett dåligt aprilskämt. Nåja, personalen från Sodexo hjälpte mig in.

Inget spännande händer annars - undrar väl mest vad det är för fel på fotbollssupportrarna som slår ihjäl varandra. År 2014. Känns mer som antikens enkla gladiatorspråk. De borde istället ta en koll på en belgisk cyclocross-tävling, en alpetapp på Tour de France eller ett F1-lopp. Många fans och supportrar där också, fylla lika så. Men bara glädje. Så hyllar man sina hjältar och umgås med likasinnade medmänniskor.
Det vilar något ont över fotbollssupportrarnas framtoning - med kampsånger och huvor. Kusligt.