måndag 28 juli 2014

SM XCM

Fina vyer. I alla fall några av konkurenterna fick se detta av mig...;-)
Foto fr Facebook.

Igår avgjordes SM i långlopp på MTB - SM XCM. Alingsås sportklubb stod som arrangör.
Att evenemanget krockade med Engelbrektsturen har väckt ont blod bland främst elitåkarna. Jag avstår från kommentar i detta.

Starten var satt till kl 11 och efter ett ärevarv runt Allebikes lokaler bar det av. Masterstart någon kilometer förbi några korsningar innan farten släpptes fri på de inledande grusvägarna över fälten.
Jag var inte allt för ivrig i den inledande rusningen men såg ändå till att komma med hyfsat. Banans karaktär med en rätt brutal andraslinga gjorde att det kändes klokt att "hålla igen" lite inledningsvis.

Jag hamnade rätt snart i en grupp tillsammans med Benny Andersson och Thomas Stolt. I detta läget hade vi bara Atle Hansen och Kjell Olsen framför oss.

Tyvärr tappade jag kontakten med gruppen strax innan det långa asfaltpartiet i slutet på första slingan och jag fick streta på ensam där. Fick bränna onödigt mycket kraft för att inte hamna allt för långt efter gruppen med Thomas o Benny. Olyckligt inför den kommande tuffa andra slingan.
Jag ökade farten lite i början på den andra slingan men körde ändå kontrollerat. Efter några kilometer  hade jag återanslutit till gruppen. På en stig som användes två gånger i motsatt riktning körde vi dessutom fel och tappade några minuter. Surt - men vi konkurrenter, som i det läget körde om placeringarna 3 till 5 var ändå samlade och det var bara att börja om.

Vi fortsatte åka tillsammans men efter några stigningar började Benny få lucka och han gled sakta ifrån Thomas och mig. Med ca 1,5 mil kvar tvingades jag se hur även Thomas gled i från. Han är bättre än mig utför och efter några backar upp och ner där jag försökte skapa lite lucka uppför och han sedan körde ikapp mig utför gick han segrande ur vår kamp.

Med ca milen kvar kom jag plötsligt ikapp Kjell Olsen som hade det jobbigt och jag fick lite ny energi. Försökte öka farten lite för att om möjligt nå fram till Thomas och eventuell chans på 3:e plats. Men avståndet var för långt och jag slutade 4:a, knappa minuten efter Thomas som i sin tur var minuten efter Benny. Suveränen Atle var i en klass för sig 10 minuter före Benny.

Sammanfattningsvis ett bra arrangemang med en fin, rolig, omväxlande och rätt tuff bana. Ett litet minus dock för pilningen som var tveksam vid några tillfällen.

torsdag 24 juli 2014

Bankoll

Att jag inte skulle åka Engelbrektsturen hade jag bestämt tidigt. Den tråkigaste banan i cupen enligt mig så det beslutet var enkelt. Istället hade jag tänkt åka Tolvtjärnsloppet i Långviksmon ovanför Örnsköldsvik. Körde det fjol och gillade banan. Men så blev det ju bestämt att Alingsås MTB Challenge skulle bli årets SM i långlopp. Så då kör jag det istället. Inte för att jag nödvändigtvis har med medaljerna att göra i år - utan mest för att nya banor är kul.

Eftersom jag har semester så åkte jag ner till Alingsås igår. Lång resa från Falun, men till slut var jag framme vid stugan som ligger vid Hjälmared, strax utanför stan. Fin gammal stuga som renoverats och nu är en del av vandrarhemmet. Mysigt värre!


Langade in grejorna och kollade lite på omgivningarna innan jag åkte in till stan.
Tog en fika på anrika Ekstedts Bageri&Café. Strosade runt och kollade in tänkbara matställen för kommande dagar. Provianterade lite och åkte sedan tillbaka till stugan.


Idag har jag cyklat igenom banan - med reservation för någon "böj" som jag kan ha missat. Men jag tror jag fick med allt. Pilningen var kanske inte riktigt klar - hoppas jag - för på vissa ställen var det väl glest mellan pilarna och i någon korsning var det lite otydligt. Hur skall det inte bli på tävlingsdagen då alla har tunnelseende. Träffade även på Jennie Stenerhag i skogen - fler som känner på banan inför helgen.


Det känns det bra att ha kört igenom banan. Nu vet jag vad som väntar på söndag.

Banan går i 2 slingor. Den första med rätt mycket grusvägsåka med en del fina stigavsnitt inlagda. Den andra slingan kommer bli den tuffa då den bjuder på fler backar att bemästra. Backar som kommer kännas som väggar då de är skapligt branta och en del av dem även rätt långa.

Det är på det hela taget en utslagsgivande bana där framför fysiken kommer sättas på prov. Den som vinner på söndag är den starkaste för dagen. Jag tror att backarna på andra slingan kommer gallra segrarna från de övriga fältet - även om det finns långa utförslöpor att ta igen förlorad tid på eller gå ifrån om man är skicklig.

tisdag 22 juli 2014

Så vackert

Vill bara dela denna bild med er. Från Fjällturen i lördags. Denna vy fick vi avnjuta ca 1,5 mil in i loppet efter den första av fyra rejäla stigningar.

 

söndag 20 juli 2014

Fjällturen

Ja så heter som bekant(?) ett långlopp som går mellan Funäsdalen och Ramundberget. Loppet hade premiär fjol och jag var redan då sugen på att köra det. Dock krockade det med MTB-SM då, så det blev inget. Krocken med SM kvarstod även i år men eftersom Martin inte skulle köra där så skulle jag ändå inte dit. Alltså fanns det utrymme i kalendern för en start i år.

Åkte upp i torsdags tillsammans med Mikael Leitner som hade boende fixat via en kamrat. Vi käkade lunch på fjällhotellet i Funäsdalen och åkte sedan upp till Bruksvallarna, där vårt boende var. Vi hivade in grejorna i stugan och begav oss sedan ut för att kolla delar av banan som passerade 20talet meter från stugan vi bodde i. Vi körde bl.a. backen upp till Mitttåkläppen - en av de långa stigningarna på banan.

På fredagen rullade vi lite i början av banan - bl.a. första stigningen upp på fjället. Blött och fint var det uppe på fjället. Bra att känna till vad som väntade ca milen in i loppet.

Racedags igår.
Sol och behaglig värme, istället för regnet som strilat på oss både torsdag och fredag, kändes lyxigt.

Tävlingsklassen 58 km i fållan längst fram medan vi som skulle köra Ultra 70 km stod i led2. Totalt ca 470 cyklister. Master genom Funäsdalen och det gick bra att avancera framåt i fältet. En tätgrupp på knappa 10-talet cyklister drog iväg tidigt i loppet så fort farten släpptes fri. Jag hamnade i den rätt stora andragruppen som bildades. Den delades sedan upp i mindre grupper så fort det blev stig efter ca 7-8 km och stigningarna tog vid. Åkte sedan lite jojjo i en grupp på 3-4 åkare där jag drog ifrån på slätan och uppför men blev ikapp nerför. Tappade kontakten med dessa åkare i stigningarna efter ca 45 km och efter det körde jag solo in i mål.

Det hade väl varit skönt att gå i mål efter 58km där i Ramundberget men istället för att svänga vänster mot målet var det bara att svänga höger och avverka ytterligare 12 km myrmark och slingrande stigar. Slutade på 5:plats i Ultraklassen och tiden vid "varvningen" 58km skulle gett mig en topp20 i tävlingsklassen. Ett bra kvitto och en fin genomkörare inför stundande SM kommande helg.

Summa summarum en riktigt riktigt kul dag i sadeln. MTB när det är som bäst. Rejäla långa stigningar, blöta myrar, fina vyer, vindlande stigar och snabba utförslöpor (även om jag tog det lugnt där;-)). Banan är lite "raw", inte så tillrättalagt men ändå fullt körbart. Ingen långloppscupbana men bra mycket roligare. Att få lunchbuffé på riktigt porslin vid sittande bord inne på det ski-lodge-mysiga hotellet efter duschen var pricken över i:et på en fin cykeldag.

Har du möjlighet 2015 så kör loppet!

onsdag 16 juli 2014

Alive?!

Ja, det kan man ju fråga sig. Med tanke på uppdateringsfrekvensen här på sistone förmodligen inte, men jo visst lever jag.
Inspirationen till bloggandet har som ni kanske anat inte infunnit sig, känns mest som upprepningar av ett inte alltför innehållsrikt tillstånd. Helt enkelt så som vi alla upplever tillvaron emellanåt.

Att dra iväg till Storulvån över den gångna helgen för att bevista ett bröllop var därför ett behövligt avbrott från vardagen.
Martin och jag tog med cyklarna och vi han klämma in ett par timmars fin fjällcykling.






Själva bröllopsdagen inleddes med tipspromenad ut på fjället, sedan blev det lekar, lunch i det fria och ytterligare vandring på fjället fram till cermoniplatsen. Ovanligt men mycket vackert då fällen visade sig från sin allra bästa sida med sol och tjugotalet grader. Då brudparet inte vill att bilder på deras ceremoni sprids på Internet så får ni hålla tillgodo med cykelbilderna ovan.

På väg hem mot Falun han vi med en lunch tillsammans med mor&far som åkt till Östersund för lite shopping (o träffa oss så klart).

Det här med fjällcyklingen gav ju mersmak. Så i morgon bär det av till Funäsdalen där jag skall köra långloppet Fjällturen på lördag. Jag har anmält mig till Ultradistansen 70 km. Lika bra att trampa på hela distansen när man ändå är på plats. Få se om jag tycker lika när jag är i mål.;-)