söndag 20 juli 2014

Fjällturen

Ja så heter som bekant(?) ett långlopp som går mellan Funäsdalen och Ramundberget. Loppet hade premiär fjol och jag var redan då sugen på att köra det. Dock krockade det med MTB-SM då, så det blev inget. Krocken med SM kvarstod även i år men eftersom Martin inte skulle köra där så skulle jag ändå inte dit. Alltså fanns det utrymme i kalendern för en start i år.

Åkte upp i torsdags tillsammans med Mikael Leitner som hade boende fixat via en kamrat. Vi käkade lunch på fjällhotellet i Funäsdalen och åkte sedan upp till Bruksvallarna, där vårt boende var. Vi hivade in grejorna i stugan och begav oss sedan ut för att kolla delar av banan som passerade 20talet meter från stugan vi bodde i. Vi körde bl.a. backen upp till Mitttåkläppen - en av de långa stigningarna på banan.

På fredagen rullade vi lite i början av banan - bl.a. första stigningen upp på fjället. Blött och fint var det uppe på fjället. Bra att känna till vad som väntade ca milen in i loppet.

Racedags igår.
Sol och behaglig värme, istället för regnet som strilat på oss både torsdag och fredag, kändes lyxigt.

Tävlingsklassen 58 km i fållan längst fram medan vi som skulle köra Ultra 70 km stod i led2. Totalt ca 470 cyklister. Master genom Funäsdalen och det gick bra att avancera framåt i fältet. En tätgrupp på knappa 10-talet cyklister drog iväg tidigt i loppet så fort farten släpptes fri. Jag hamnade i den rätt stora andragruppen som bildades. Den delades sedan upp i mindre grupper så fort det blev stig efter ca 7-8 km och stigningarna tog vid. Åkte sedan lite jojjo i en grupp på 3-4 åkare där jag drog ifrån på slätan och uppför men blev ikapp nerför. Tappade kontakten med dessa åkare i stigningarna efter ca 45 km och efter det körde jag solo in i mål.

Det hade väl varit skönt att gå i mål efter 58km där i Ramundberget men istället för att svänga vänster mot målet var det bara att svänga höger och avverka ytterligare 12 km myrmark och slingrande stigar. Slutade på 5:plats i Ultraklassen och tiden vid "varvningen" 58km skulle gett mig en topp20 i tävlingsklassen. Ett bra kvitto och en fin genomkörare inför stundande SM kommande helg.

Summa summarum en riktigt riktigt kul dag i sadeln. MTB när det är som bäst. Rejäla långa stigningar, blöta myrar, fina vyer, vindlande stigar och snabba utförslöpor (även om jag tog det lugnt där;-)). Banan är lite "raw", inte så tillrättalagt men ändå fullt körbart. Ingen långloppscupbana men bra mycket roligare. Att få lunchbuffé på riktigt porslin vid sittande bord inne på det ski-lodge-mysiga hotellet efter duschen var pricken över i:et på en fin cykeldag.

Har du möjlighet 2015 så kör loppet!

Inga kommentarer: