måndag 25 mars 2013

Teamkörning


Gårdagens F1race väcker diskussionerna kring stallorder till liv – igen. Både Red Bull och Mercedes, som båda låg i täten med sina bilar under racet igår, gav sina förare stallorder i slutet av racet, efter de sista depåstoppen.
Samma order gavs från båda stallen; ”håll positionerna och ta bilarna i mål”.

Det hade inneburit att Webber vunnit före Vettel med Hamilton på 3:e och Rosberg på 4:e plats. Dock valde en förare att strunta i teamordern – Vettel. Hans tävlingsinstinkt gjorde att han inte kunde motstå att försöka vinna, in i det sista. Vilket han lyckades med.

Men frågan som ställs är: gjorde Vettel fel? Ja det verkar så. Han erkände efter racet att han hört ordern men gjort ett misstag.

Både Red Bull och Mercedes gav sina order av samma anledning, nämligen att säkra målgång av sina 2 bilar. Å ena sidan finns kritik för att ha utfärdat ordern överhuvudtaget och å andra sidan kritik mot Vettel för att ha struntat/brutit i den.
Vettel blev ju också kritiserad för att tidigare i racet bett om teamorder när Webber var uppenbart långsammare. Inte lätt det här.

Följderna då? Ja, Vettel har förmodligen skaffat sig ”ovänner” i det egna teamet. Jag tror knappast Seb kan räkna med Webbers support om läget inför säsongens sista race kräver att han måste fram en position i fältet för att säkra sin 4:e VM-titel.

Sebastian har också bekräftat det vi anat, att bakom hans skolpojksaktiga flinande finns en hänsynslös vinnarskalle utav rang som gett honom, och som kommer ge honom, många vinster. Så jag tycker nog att han mer rakryggad skulle stått upp för de han gjorde snarare än att försöka visa dåligt samvete. Han hade många chanser att släppa förbi Webber igen innan målgång men dem tog han aldrig.

Nicko framstår i detta sammanhang som den smartare grabben som trots bättre fart lät teamkompisen Hamilton ta 3:e platsen utan fight.

Om tre veckor rullar F1-cirkusen vidare....

Inga kommentarer: