tisdag 3 september 2013

F1 och cykel

Som ni kanske vet och lagt märke till så är jag ett stort fan av F1. Fascineras av den sporten då den för mig innehåller det extrema av allt. Förarnas prestationer, professionalism och precision, ingenjörernas uppfinningsrikedom, mediebevakningen, politiken och pengarna. Ja, alla ingredienser är verkligen dragna till sin spets i F1. Det gör den sporten unik i mina ögon -  helt enkelt de bästa av allt. Även om det naturligtvis finns baksidor med detta men så är ju verkligheten. Allt är inte ljusblått.

F1-föraren Fernando Alonso öppnar portmonnän och räddar det spanska cykelstallet Euskatel-Euskadi.

Hedervärt av Alonso som faktiskt cyklar en hel del själv- eller vad sägs om mellan 900-1200 mil om året!
Faktum är att rätt många av F1-förarna har cykel som en del av sin träning. Nicko Rosberg klämmer ca 500 mil om året, Jenson Button är en duktig triatlet som bl.a. kvalificerat sig till VM på halv-Ironman-distans.

Alex Zanardi - f.d F1-föraren som miste både benen i en otäck olycka 2001 -  vann härom dagen dubbla VM-guld i Para Olympics i Canada. Alex sopade hem både tempot och linjeloppet.

Finns ju faktiskt flera likheter mellan sporterna - F1 och cykel.

Vikt - lightweight - allt handlar om vikt. Vi vet alla vad glada vi blir när vi hittar en ny pryl som lättar cykeln med något gram. Samma gäller i F1.

Utveckling - utvecklingen står aldrig still, från dag till dag och lopp till lopp kommer F1stallen med nyheter. Allt från optimerad mjukvara men framförallt aerodynamiska nyheter. Lika inom cykel, vem kunde drömma om elektriska växlar på cykel för några år sedan? Skivbromsar, hjulstorlek är andra innovationer på cykelområdet.

Löjliga kläder - jag menar nog ser väl förarna rätt löjliga ut i sina färgglada overaller fyllda med sponsorloggor. Lite som våra lycra-"overaller", även de fyllda med reklam.

Ja kanske finns det fler likheter......

Inga kommentarer: