onsdag 4 augusti 2010

Lätta prylar

Lätt huvudbonad.

Många - ja de flesta jag känner och även jag själv - av de som håller på med cykel som "sin sport" är mer eller mindre viktfixerade. När det gäller prylar alltså. Det finns ju till och med speciella siter på nätet där vikter på olika komponenter och kompletta cyklar listas, kommenteras och jämförs.
Att uppgradera en cykel är också nästan alltid liktydigt med att "lätta", dvs ersätta aktuell del med lättare dito. Ibland blir även funktionen bättre, ibland inte. Ofta blir hållbarheten lidande.

Micke skrev tidigare i år om en ofta bortglömd del av det hela - nämligen den egna vikten. Den disskuteras inte lika ofta upplever jag, även att många är medvetna och kunniga vad gäller sin kost. Men kost och vikt är inte samma sak även om det finns en koppling :-). Men det klart det går snabbare om man är lättare och ändå är lika stark. Att gå ner något hekto/kilo är utan tvekan det billigaste sättet att lätta ekipaget och bli snabbare.

I senaste numret av Terrengsykkel tar man upp ett nytt "viktområde" - kläder. I artikeln (som jag inte hittat online) visar man att genom att välja rätt (lätt) så kan en XC-cyklist tjäna upp mot 500 gr. 500 gr  - ett halvt kilo! Det finns alltså all anledning att se över lycradräkten med tillbehör om man vill viktoptimera hela ekipaget.

Edit: "har man sagt a får man säga b", så här kommer bild på artikeln i den norska tidningen.

Inga kommentarer: